Geld besparen op energie

Energie is een van de grootste vaste lasten van elk huishouden. Gas en stroom zijn namelijk vrij duur, en je gebruikt er ongemerkt veel van. Gelukkig zijn er veel verschillende manier erop te besparen...

Deel geld besparen op energie via Facebook

Geld besparen op energiekosten

De vaste lasten van een Nederlands huishouden bestaan voor een groot deel uit de rekening voor energie. Stroom, gas, maar ook water kosten ons aardig wat. Gemiddels betalen we daarom per maand €90,- voor gas, €55,- voor stroom en €25,- aan water (Bron: Nibud). €170,- per maand dus, €2040,- per jaar! Dat is maar liefst een compleet maandsalaris. En dan te bedenken dat de verwachting is dat de prijzen voor energie de komende jaren sterk zullen gaan stijgen! Daar moet toch op te besparen zijn? Gelukkig wel:

Hieronder geven wij je onze tips om die besparing te realiseren. Grofweg zijn dat er twee: 1) elk jaar overstappen van energieleverancier (zolang je ergens anders een betere deal kan krijgen), en 2) je verbruik verminderen. Dat laatste kan op heel veel verschillende manieren.

 

Energieleveranciers vergelijken

Er zijn veel verschillende energieleveranciers, en die hebben allemaal verschillende prijzen. Uiteraard is het zaak om de goedkoopste te kiezen zodat je voor hetzelfde gebruik minder hoeft te betalen. Daarom is het verstandig om de energiemaatschappijen te vergelijken. Omdat je elk jaar, na een heel kalenderjaar, kunt overstappen zonder dat je een boete krijgt loont het om elk jaar weer te kijken of je nog steeds bij de goedkoopste leverancier zit. Zo niet, dan stap je over. En als je dit steevast elk jaar even controleert, scheelt dat je honderden euro's per jaar. En dan hoef je niet een je verbruik te verminderen! Een goede energievergelijker vind je uiteraard ook op deze website. Wij vergelijken onafhankelijk alle energieleveranciers, en houden altijd rekening met de laatste acties. Je kan bovendien meteen doorklikken om over te stappen. Dat is zo geregeld, want je kan gebruik maken van de overstapservice.


Energieverbruik verminderen

Een andere manier om je energierekening omlaag te brengen is om je verbruik te verminderen. Dit betekent niet dat je de TV uit moet laten en in het donker je tanden moet poetsen zoals veel mensen denken. Er zijn namelijk genoeg manieren om je verbruik te verminderen waar je eigenlijk helemaal niks van merkt. Behalve in je portemonnee natuurlijk:

1. Ten eerste zijn er heel veel kleine slimme aanpassingen die je kunt doen in je huis. Denk aan radiatorfolie, tochtstrips, zuinige spaarlampen, LED-lampen en besparende kranen en douchekoppen. Dit kost je een kleine investering die je direct geld besparen en binnen een paar maanden al terug hebt verdient. Voor meer informatie verwijzen we je naar de energiebespaarshop van EnergieBrein.

2. Zonnepanelen vergen wat meer investering, maar besparen je dan ook wel veel meer. De techniek en terugverdientijd worden steeds beter, en ook kosten de panelen je steeds minder. Een gemiddeld huishouden kan zomaar €400,- per jaar besparen met zonnepanelen!

3. Door je huis beter te isoleren zorg je ervoor dat je minder hoeft te stoken en dus minder gas gebruikt. Dit kan je honderden euro's per jaar schelen. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie en vloerisolatie.


Overige tips om te besparen op energie (gas, water en licht)

Andere tips die we je niet willen onthouden lees je hieronder. Hoewel ze misschien voor de hand liggend lijken, kan het je wel veel opleveren. Onderstaande vergt overigens wel meer moeite dan de bovenstaande manieren van besparen, want je moet continu letten op je gebruik/gedrag. Begin dus eerst met besparen met bovenstaande tips (goedkope energieleveracier kiezen en je energieverbruik verminderen met besparende producten). Daarna kan dit je nog extra schelen:

 1. Zet de verwarming een graad lager, en trek een trui aan en sloffen als je het koud hebt. Dat scheelt al gauw €100,- per jaar!
 2. Douche niet te lang, zet desnoods een wekker. Douchen kost niet alleen water maar ook gas;
 3. Zet lichten uit in kamers waar niemand is. Dan is het niet nodig om die ruimte te verlichten;
 4. Zet de verwarming een uur voor het slapen gaan alvast lager, het blijft toch nog wel even warm;
 5. Zet de oven alvast uit als je gerecht al bijna klaar is, de oven blijft nog lang genoeg op temperatuur;
 6. Stel je radiatoren van de centrale verwarming goed af, zodat de juiste radiatoren het warmst worden;
 7. Houd de druk van je CV systeem in de gaten, bij een goede druk verwarmt hij je huis efficiënter;
 8. Draai de radiatoren dicht in ruimten die je niet gebruikt, zoals de zolder of lege kamer;
 9. Kook met de deksel op de pan, dan kan je met een veel lager vuur het water kokend houden;
 10. Laat de verwarming 's nachts op 15 graden staan, al het verder afkoeld is het opnieuw verwarmen van het huis duurder dan het op temperatuur houden. Dit geldt ook voor overdag en andere momenten dat je niet thuis bent. Dit kan je €140,- per jaar schelen;
 11. Sluit deuren naar ruimtes die je niet verwarmt, en sluit sowieso ramen en buitendeuren als de verwarming aan staat;
 12. Verwarm de slaapkamer niet. Dit scheelt gas, en je slaapt ook beter/vaster in een koele slaapkamer;
 13. Stel de boilertemperatuur lager in, dan komt er minder heet water uit de kraan en dat scheelt gas. Vanwege legionella niet lager dan 60 graden!
 14. Stel ook de temperatuur van het CV water lager in. Dat kan prima. Je huis verwarmt dan wel iets minder snel maar scheelt je veel geld;
 15. Zet apparaten zoals de TV helemaal uit (niet op stand-by) en voorkom sluipverbruik door de stekker uit het stopcontact te halen. Ook kun je stekkerdozen krijgen met schakelaars;
 16. Vervang oude koel- en vrieskasten, die verliezen hun efficiëntie na 8-10 jaar en het loont om dan een nieuwe te kopen;
 17. Was op lage temperatuur, en alleen als je een volle wasmachine hebt. Was ook alleen tijdens daluren.
geld besparen makkelijk energie gas stroom licht