Geld besparen op de zorgverzekering

De zorgverzekering is een grote kostenpost. Je kunt er daarom ook veel geld op besparen, wel €300,- per jaar. Anderzijds is het erg belangrijk om goed verzekerd te zijn, dus moet je een goede afweging maken...

Deel besparen op de zorgverzekering op Facebook
Geld besparen zorgverzekering

Zorgverzekering

Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Kinderen onder de achttien vallen onder de verzekering van een van hun ouders. Het is niet voor niets dat de overheid een zorgverzekring verplicht heeft gemaakt, want met de polis die je afsluit ben je verzekerd tegen allerlei ziektekosten, varierend van de huisarts, medicijnen tot en met zorg in het ziekenhuis en operaties. Zo komt je nooit voor kosten te staan die je niet kan betalen, terwijl je wel de zorg nodig hebt.  Ook kunnen fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen verzekerd worden. Dit ligt aan het pakket dat je neemt. Sowieso heeft iedereen de verplichte basisverzekering, waaronder de meeste standaard zaken vallen. Toch is dit nog verschillend per verzekeraar. Bovenop je basispakket kun je nog aanvullende verzekeringen nemen voor bijvoorbeeld tandarts en orthodontie.

Onderdeel van een zorgverzekering is ook een gedeelte eigen risico. Dit betekent dat je elk jaar tot een bepaald bedrag eerst zelf je zorgkosten moet betalen, voordat je verzekeraar dat gaat vergoeden. Er is altijd een wettelijk eigen risico, en dat kun je vrijwillig verhogen. Zeker als je jong bent en weinig zorgkosten maakt is dit voordelig, want met een hoger eigen risico gaat ook de premie die je elke maand moet betalen omlaag! Er zijn overigens wel zorgkosten die buiten je eigen risico vallen, zoals de huisarts. Die moeten dus altijd worden vergoed, ongeacht je (resterende) eigen risico.

Besparen op de zorgverzekering kan op twee manieren: vergelijken en overstappen naar een goedkopere aanbieder (lees hieronder verder), en je kan (laten) uitzoeken of je recht hebt op zorgtoeslag.


Zorgverzekeringen vergelijken

Veel mensen vinden het lastig om te kiezen voor een zorgverzekeraar. Dat is logisch, want er is nogal veel te kiezen. Niet alleen moet je nadenken over je eigen risico dat je wilt, en welke aanvullende verzekeringen, maar er zijn ook nog eens heel veel verschillende verzekeraars die allemaal andere polisvoorwaarden hebben, en andere vergoedingen die wel of niet in een basispakket vallen. Het is dus heel lastig om te vergelijken, en om te bepalen waar je nu eigenlijk voor betaald. Uberhaupt weet je natuurlijk nooit welke zorg je in een jaar nodig zult hebben.

Gelukkig zijn er via internet veel vergelijkingssites te vinden. Weest echter gewaarschuwd, die zijn niet allemaal even goed! De vergelijkingssites zijn er altijd bij gebaat dat je overstapt want dan krijgen zij betaald, dus weest altijd kritisch. Uit onderzoek van onder andere het TV-programma Kassa blijkt dat de beste vergelijker ZorgKiezer.nl is. Zij zijn onafhankelijk en bieden ook nog eens kortingen op verzekeringen. Wij raden je aan om van deze vergelijkingssite gebruik te maken.